Poesihuset:

SVØM!

Lørdag 29.august presenterte festivalen POESI I GRENSELAND forestillingen SVØM! på Litteraturhuset i Fredrikstad.
Poesiforestillingen ble strømmet på plattformer i både Norge og Sverige. Ensemblet bestod av poeter, dansere, musikere og en fotograf. Forestillingen tok opp sterke temaer om menneskelig urett der flyktende barn og Black Lives Matter var brennpunktet.

                     

Medvirkende: 

                 

Inger Elisabeth Hansen er lyriker og oversetter. Hun debuterte med diktsamlingen Det er nå det er like før (1976) og har blant annet sittet som leder av den norske forfatterforening, samt som styreleder for Oslo Poesifestival. Hansen har mottatt utmerkelser som Aschehougprisen, Gyldendalprisen og Triztan Vindtorn poesipris. 

                   

Frode Grytten er forfatter, poet og dramatiker med base i Bergen. Etter debuten med diktsamlingen Start i 1983 har han gitt ut flere romaner og noveller, blant annet romanen Bikubesong fra 1999, som ble hans litterære gjennombrudd. Han har skrevet teaterstykker som har blitt vist på Den Nationale scene i Bergen og på Det Norske teatret i Oslo. For sitt forfatterskap har han blitt tildelt blant annet Brageprisen, Nynorsk litteraturpris og Norsk språkpris. 

                  

Ulf Karl Olov Nilsson, også kjent som UKON, er forfatter, psykoanalytiker og oversetter. Han er en av Sveriges mest sentrale poeter og har siden sin første utgivelse i 1990 (Kung-kung) gitt ut bøker i ulike sjangre og gjestet mange poesifestivaler over hele Skandinavia. Han har mottatt flere utmerkelser og sitter i redaksjonen til tidsskriftene Glänta og Arche. 

  

Hilde Honerud er fotograf og kunstner. Hun har utdannelse fra Kunsthøyskolen i Oslo samt fra Napier University i Edinburgh, og er tilknyttet Universitetet i Sørøst-Norge som førsteamanuensis. Verkene hennes har blitt vist på en rekke utstillinger, i tidsskrifter, kataloger og i offentlige bygg. I sin fotokunst jobber hun med å fortelle historier gjennom bilder som ofte har politiske budskap. Hennes besøk i flyktningleire har resultert i bilder som viser en ganske annen og mer håpsbringende side av flyktningenes liv enn det vi ofte ser i media.

                   

Carl André Johansson er koreograf og medskaper av forestillingen SVØM!, og han medvirker som danser. Han har sin utdannelse fra Bårdar Akademiet. Johansson debuterte som koreograf i 2017 med danseteatret Mens vi faller og har siden dette skapt flere koreografier i tillegg til å medvirke som danser i en rekke forestillinger. Dette er hans andre samarbeid med Freddy Fjellheim.

                   

Aurora Itland er utdannet danser med Bachelor i jazzdans ved Kunsthøgskolen i Oslo. Hun har en bred erfaring fra dansefeltet, og har vist egne arbeid som danser og koreograf på Oslo Jazzdansfestival og Dans/5. Høsten 2019 var hun å se som danser i Poesihusets kjærlighetsmesse Missa Mystica i Trefoldighetkirken. Hun er en del av dansekompaniet Palette Dance Collective.

                   

Liv Frengstad er cellist med utdannelse fra Musikhøgskolen i Oslo. Hun er en aktiv bidragsyter til kulturlivet i Østfold.

Reportoiret hennes spenner fra barokk til samtidsmusikk, og hun har tidligere turnert lenge for Rikskonsertene.

                   

Ellen Marie Carlsen er pianist med utdannelse fra Agder Musikkonservatorium og Norges musikkhøyskole. Hun er en allsidig og ettertraktet musiker som har spilt på flere av landets største scener. De siste årene har hun vært tilknyttet Folketeatret, Oslo Nye og Den Norske Opera. Hun jobber også som pedagog for Musikkteaterhøyskolen.

                       

Freddy Fjellheim er grunnlegger og kunstnerisk leder for Poesi i Grenseland, samt opphavsmann og regissør for poesiforestillingen SVØM! Fjellheims forfatterskap kjennetegnes ved en utprøvende integrering av ulike litterære uttrykk. Fjellheim er også litteraturkritiker og redaktør for Forfatternes klimaaksjon. Det siste tiåret har han stått bak en rekke prosjekter der forskjellige kunstneriske uttrykk smelter sammen på ulike måter.